Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hoe wordt de prijs berekend?

Als fulltime fotograaf moet ik rekening houden met een vrij hoge vaste bijdrage, belastingen, btw, vaste kosten (telefoon, elektriciteit, kantoorbenodigdheden, fotopapier, inkt,…), boekhouding, ervaring, studies, bijscholing, reportage uren, nabewerking, archiefbehoud, contractwerk, herinneringsmails, aankoop materiaal, materiaal onderhoud, usb-sticks, prints, verpakkingen, verzendingen,… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ondanks al die kosten moet ik voor mezelf kunnen waarborgen om, zoals ieder ander, van mijn job te kunnen leven.

Hou er bij mijn manier van werken ook rekening mee dat dit, naast de eventuele vervoerskosten, de totaalprijs is. In deze prijs zitten mijn voorbereidingen, onze voorbereidende en opvolg gesprekken, ervaring, materiaal en nabewerking inbegrepen. Ook zul je de volledige reeks op groot, printbaar formaat ontvangen en moeten er achteraf geen foto’s meer bijgekocht worden zoals bij de meeste andere fotografen.

Wat is het verschil tussen een macrosessie, een minisessie en een volwaardige fotosessie?

Een macrosessie duurt 5 tot 15 minuutjes en gaat door in de fotostudio in Damme. Deze sessie is speciaal ontwikkeld voor mensen die een kleiner budget hebben of maar een paar foto’s wensen. 
Voordeel: tijdsvriendelijk (je ontvangt de foto’s de dag zelf), en goed om eens samen een foto te hebben, een professionele foto te hebben voor op je cv,…
Nadeel: Door de tijdslimiet is er geen creatieve ontplooiing mogelijk, we kunnen elkaar niet echt leren kennen of wennen aan de camera en tot rust komen in het proces. 

Een minisessie neemt 20 minuutjes tot een half uur in beslag. Deze sessie kan wel op locatie of bij je thuis doorgaan.
Voordeel: Er is ruimte voor variatie, creativiteit en eigen ideeën en je ontvangt een pak meer foto’s dan bij een macrosessie. 
Nadeel: tijdsgebonden en beperkt in gewenning voor de camera/zelfontplooiing. 

Wanneer je voor een volwaardige fotosessie of storysessie kiest, ga je voor de totale ervaring van Tineke’s Photography. Deze sessie duurt ongeveer een uur (bij een storysessie kies je de tijd zelf) en kan net als de minisessie overal doorgaan. Hier neem ik tijd om je te laten wennen aan de camera. Als er kindjes zijn, zorg ik ervoor dat ze zich écht thuisvoelen door ze spelend te betrekken. Er is ruimte voor een goeie babbel, het uitgebreid ontdekken van de fotolocatie en zelfontplooiing. Hier daag ik je uit om naar een waardevolle manier naar jezelf te kijken onder zorgende, ondersteunende begeleiding. Ik leg de connectie tussen jou en je geliefden (of jezelf) vast en neem ruim de tijd om dat op jouw tempo te doen. Heb je meer tijd nodig? Dan nemen we die. Wil je even pauzeren? Dan kan dat. Hebben je kindje of jij een moeilijk moment? Dan mag dat bestaan en gaan we daar op een liefdevolle manier mee aan de slag. 

Hoeveel foto's ontvang ik?

Dat is afhankelijk van het soort reportage en de duur ervan. Bij een fotosessie van een uur mag je tussen de 70 en 150 foto’s verwachten. Bij een huwelijks- of geboortereportage ontvang je tussen de 300 en 500 foto’s, bij een minisessie tussen de 30 en 50 en bij een macrosessie zijn dat er 5. 

Kan ik alle onbewerkte foto's krijgen?

Nee. Bij een gemiddelde reportage maak ik tussen de 1000 en 9000 foto’s. Elke foto maak ik in RAW, wat inhoudt dat je hoe dan ook Photoshop of Lightroom nodig hebt om die te kunnen openen. Zo’n RAW- foto heeft een gemiddelde grootte van 25 MB. De onbewerkte beelden, recht uit de camera, zouden dus onbruikbaar zijn. 

Hoe lang duurt de nabewerking?

Dat hangt een beetje af van hoe druk het in die periode is. Dat varieert tussen 1 en 3 weken. Je wordt hoe dan ook op de hoogte gehouden.

Kan ik een herbewerking van een foto vragen?

Ja. Meer info daarover vind je hier

Help, ik ben mijn foto's kwijt! Kan ik mijn foto's opnieuw verkrijgen?

Zeker, no worries! Ik hou alle foto’s bij in een archief. Voor €15 zorg ik dat de volledige reeks weer tot bij jou geraakt. 

Waarom betaal ik voor een heropvraging van foto's?

Dat lijkt op het eerste zicht inderdaad wat gek. Tot je notie krijgt wat er komt kijken bij archiefbeheer. 
Ik werk met backup systemen die €2000 per stuk kosten. Deze garanderen een dubbele backup van je foto’s. Foto’s zijn in mijn ogen van onschatbare waarde. Waar veel fotografen hun reportages één jaar bij houden, kies ik ervoor om je foto’s levenslang te archiveren en dus te verzekeren. Hoewel het als klant gemakkelijk is om even vlug wat foto’s op te vragen bij de fotograaf, ben je niet de enige. Ik spendeer dus ook heel wat uren in het archief. Wanneer je een fotosessie boekt bij mij, teken je een overeenkomst waar een heropvraging van je fotoreportage €15 kost. Zo kan ik mijn werk rendabel houden en ben jij zeker van levenslange toegang tot jouw foto’s.

Ohjee, het regent op de dag van de fotosessie. En nu?

Bij regenweer kunnen we verschillende kanten op. We kunnen de fotosessie simpelweg verzetten naar een andere datum, de fotosessie laten doorgaan in de studio in Damme of een binnenlocatie zoeken. Wanneer je een fotosessie boekt, ontvang je een sessiegids met daarin verschillende opties voor binnenlocaties. Deze dienen wel op voorhand geboekt te worden, en niet de dag zelf. 

Wat als mijn kind echt niet graag voor de camera staat?

Wanneer je graag een fotosessie wil doen met/van je kind, dan neem ik daar indien nodig een beetje extra tijd voor. Bij mij wordt er nauwelijks tot niet geposeerd. Toch begeleid ik je doorheen het hele gebeuren. Ik zorg ervoor dat je kind niet het gevoel krijgt dat hij of zij moet presteren, integendeel. Wanneer je een fotosessie bij mij boekt, krijg je naast de foto’s ook echt de ervaring. Bij kinderen kunnen we perfect rond een activiteit en omgeving werken waar zij zich goed in voelen. We volgen hen, laten hen de begeleide leiding nemen in het verhaal. Je zou ervan versteld staan welke mooie dingen daaruit zullen komen.

 

Wat met verre afstanden?

Ik werk over heel België. Vervoerskosten worden apart verrekend.